„Krizi bych raději přirovnala ke kalení oceli…“

Těžké chvíle nikomu nepřejeme, je ale jasné, že k životu patří a nelze se jim mnohdy vyhnout. Důležité však je, nebýt v nich sami. S koučkou NA DRÁTĚ Zuzanou Kaňkovou jsme si povídali o transformačním koučinku a jeho roli v překonávání krizových období. 

Zuzko, zaměřuješ se na koučink krizových období, povíš nám o něm něco bližšího? Co to přesně je, co si pod tím můžeme představit? 

Jde o koučink, který se primárně zabývá obdobími, která jsou pro člověka velmi složitá a těžká. Pro každého to může být něco zcela jiného a vždy jde o individuální prožívání konkrétní situace konkrétním člověkem. Uvedu příklad – zatímco změna práce bude pro někoho jen plynulý přechod z jedné firmy do jiné, pro jiného to bude velmi náročné a stresující období, kdy se musí vyrovnat se změnou kolektivu, profese a pracovní náplně.

V mé praxi ovšem platí, že koučuji to, co si klient zrovna přinese, tj. co je pro něj v daný moment důležité. Často jsou to rozvojová nebo jiná „optimistická“ témata.

Jak bys popsala roli kouče, když k němu přijde člověk, který prochází náročným obdobím? Zajímá mě, v čem se koučink krizových období liší od terapie nebo krizové intervence? 

Jako kouč neříkám klientům, co a jak mají dělat. Také se „nehrabeme“ v traumatech a v tom, co se kdy stalo těžkého. Zaměřujeme se na to, co je teď a co můžeme dělat, aby nám bylo do budoucna v životě lépe.

Pomáhám klientovi rozšiřovat vědomí, vedu ho otázkami k tomu, aby si uvědomil, jaké zdroje má k dispozici, kam se chce dostat a jakým způsobem ke svému cíli půjde. Klient si vytváří řešení sobě na míru, odpovědnost za změnu je ovšem zcela na něm. Já zodpovídám za koučovací proces, za jeho řízení.

Byla bys ochotná se čtenáři sdílet něco málo z Tvé osobní cesty a jak ses vlastně k tomuto zaměření dostala?

Vždycky jsem byla zaměřená na řešení a koučink jako způsob práce mě k sobě táhl už strašně dávno. Je to mé volání, dává mi to hluboký smysl. Krizová období jsou pro mě velmi blízkým tématem, protože jsem za svůj život prošla mnohými těžkými chvílemi. Vím, jaké to je být na dně a totálně „rozbitá“. Vím, jak špatně může člověku být a to velmi dlouho. A také vím, že s vynaložením určitého úsilí (a s podporou kouče to jde mnohem snáz a rychleji) se dá život posunout na úroveň, o které se nám ani nezdálo. Dá se dopracovat k opravdové a obrovské vnitřní změně, pocitu štěstí a prožívání mnohem spokojenějšího života.

Zuzko, kde to můžu podepsat? (smích) Sama mám podobnou zkušenost a jestli bych ve své minulosti něco kouzlem změnila, pak asi že bych zkusila koučink mnohem dříve a ušetřila si tak mnoho trápení! 

V podcastu „13 hříchů rodičovství“jsem se setkala s přirovnáním náročné situace k trampolíně – pokud se k ní člověk postaví určitým tvůrčím způsobem, může se od krize odrazit mnohem výš, než kde původně byl. Jak se na tohle přirovnání díváš? 

Krizi bych raději přirovnala ke kalení oceli než k trampolíně. Máme obyčejné železo, které projde náročným procesem a výsledkem je mnohem odolnější materiál, a to samé platí pro lidi. Když procházíme těžkým obdobím, dokáže nás to posílit, pokud k tomu přistupujeme s určitým přístupem a pracujeme s tím.

Myslíš, že se tahle schopnost posílit sebe sama a vyjít z krize jako ůkalená ocel“ dá naučit?

Vhodné přístupy se určitě naučit dají a koučink je výborná cesta. Navíc také vlastní zkušenost toho, že jsme těžkou situaci už jednou zvládli, je výborná pro další výzvu. Už VÍME, že to UMÍME!

Já jsem vybrala deset základních témat a zformulovala je do svého workshopu „Odrazit se ode dna“, jehož cílem je, aby doba strávená na dně („doba krize“), byla co nejkratší a přinesla dlouhodobě co největší přínos. Program podporuje klienta (resp. účastníka koučovacího workshopu) v nelehké chvíli, zaměřujeme se na to, co se dá měnit, klient získává jiné úhly pohledu, aby vnímal i to pozitivní a pracoval s tím. Vedu ho ke stabilizaci, vytvoření vlastní vize a následným krokům k vytčenému cíli. Tyto principy jsou univerzální a nezávislé na druhu krize.

Jak se promění kvalita života člověka, který se tímto způsobem ode dna odrazí?

Neskutečně. Transformační koučink „mění“ lidi a mění jejich život k lepšímu. Použila bych slova jedné své klientky: „Zuzka mi pomohla najít cestu ve chvíli, kdy jsem se cítila naprosto ztracená a na dně. Její přístup a koučovací techniky mi pomohly projít tak neskutečnou životní proměnou, že já sama se nestačím divit. Ani nedokážu slovy vyjádřit svoji vděčnost.“

Zuzko, moc díky za inspirativní povídání🙂

Míša Laloba Burdová a tým KOUČ NA DRÁTĚ